Pirmadieniais-penktadieniais 7:00-15:00
Širdis, blužnis ir kepenys yra glaudžiausiai susijusios su krauju. Kraujo susidarymui kinų medicinos požiūriu įtakos turi iš maisto gaunamos esencijos transformacija ir iš inkstų gaunamos Jing esencijos transformacija. Iš maisto gaunama esencija perneša blužnies Či energiją į plaučius, kur ji susimaišo su gryna įkvepiama Či, praturtinta plaučių ir širdies energija, ir prasiskverbia į kraujagysles, kur susimaišo su krauju, kad jį papildytų ir su juo susilietų. Esmės transformacija iš inkstų vyksta kaulų čiulpuose ir kepenyse.
Kad kraujas galėtų atlikti savo funkcijas, jis turi nuolat cirkuliuoti kraujagyslėse. Kartais dėl tam tikrų priežasčių jo tekėjimas sulėtėja, o vėliau sustoja, sukeldamas užsikimšimą, kurį vadiname kraujo stazė (Xue Yu). Kraujo stazės priežastis gali būti kepenų Qi sąstingis, šalčio prasiskverbimas į organizmą, kraujo sutirštėjimas dėl karščio, Qi susilpnėjimas, išorinis sužalojimas arba Yang susilpnėjimas ir vidinio šalčio atsiradimas.
Kraujo stazė sutrikdo Qi mechanizmą ir taip sudaro daugelio įvairių sveikatos problemų etiologinį pagrindą.
Pagrindiniai mitybos principai, susiję su kraujo stazės paveikslais, yra panašūs į tuos, kurie taikomi Qi energijos stagnacijos atveju. Reikėtų vengti maisto produktų ir įpročių, kurie apkrauna kepenis (ypač streso), sutrikdo Qi ir kraujo energijos cirkuliaciją arba vėsina ir siaurina kraujagysles.
Aštrus arba šildantis maistas paprastai naudojamas sustingusiam kraujui išjudinti. Jei paciento būklę apsunkina per didelis karštis arba Qi trūkumas, šiltą esmę turinčius ingredientus (pvz., papriką, imbierą ir česnaką) reikėtų vartoti atsargiai. Kraują stimuliuojančią dietą reikia atsargiai taikyti tais atvejais, kai kraujo sąstingis yra komplikuotas ar net sukeltas Qi ar Yang trūkumo.
Paprastai kraujo sąstingis yra kokios nors kitos ligos palydovas arba jį lydi kiti negalavimai. Tokiais atvejais, užuot visą dietą grindus kraują stimuliuojančiais maisto produktais, geriau tiesiog papildyti bet kokią tinkamą dietą keliais atrinktais maisto produktais iš toliau pateikto sąrašo. Jei pagrindinis negalavimas yra kraujo sąstovis, iš pradžių daugiau dėmesio galima skirti kraują skystinantiems maisto produktams. Paciento būklei pagerėjus, dietą galima atitinkamai koreguoti.
Mums reikia:
Procedūra:
Reikės: 1:
Darbo eiga: 1:
Įkaitinkite orkaitę iki 160 °C, kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi. Dideliame dubenyje sumaišykite visas sėklas. Mažesniame dubenyje gerai sumaišykite vandenį, česnaką ir svogūną, supilkite ant sėklų mišinio, pagardinkite druska ir gerai išmaišykite. Palikite mišinį 30 minučių pastovėti, kol sutirštės. Mišinį mentele paskirstykite ant kepimo popieriumi išklotos skardos, mentele ar peiliu supjaustykite bet kokios formos gabalėliais ir kepkite apie 30-40 minučių.
Vėlgi, svogūną ar česnaką galite pakeisti rozmarinu, čiobreliais ar cinamonu ir pan.