Pirmadieniais-penktadieniais 7:00-15:00
Kas yra kraujas
Kraujas maitina ir drėkina mūsų kūną. Jis yra mūsų psichikos ir dvasios materialusis pagrindas. Kai turime pakankamai kraujo, mūsų sąnariai, sausgyslės ir kaulai sveiki, neturime judėjimo problemų, kraujas maitina mūsų jutimo organus, turime gaivią veido odą, gerai matome ir neturime tuštinimosi problemų.
Kaip pasireiškia kraujo trūkumas
Kraujo gali trūkti visame organizme arba atskiruose organuose, dažniausiai kepenyse arba širdyje.
Tai nereiškia, kad turime mažiau kraujo nei kiti žmonės, veikiau tai yra tam tikra energetinė kraujo kokybė.
Kraujo trūkumas taip pat labai pasireiškia psichologinėje srityje:
Bendrieji principai
Kraujui stiprinti svarbu didesnė gyvulinės kilmės baltymų dalis ir toks maisto ruošimo būdas, kuris skatina kraujo ir skysčių pasipildymą. Intensyvios treniruotės su svoriu ir įtempti fiziniai pratimai nėra tinkami. Taip pat netinka veganiška ar vegetariška mityba.
Kraujo trūkumas paprastai pasireiškia daugiausia moterims. Netinkamai maitindamosi, išbraukdamos iš savo raciono mėsą ir kiaušinius, jos gali sukelti sau sunkesnes ligas ir net nevaisingumą.
Konkrečios rekomendacijos
Kraujui stiprinti būtina tinkamai įsisavinti tiesiogiai su kraujo susidarymu susijusias maistines medžiagas. Sveika blužnis labai svarbi veiksmingam maistinių medžiagų įsisavinimui. Kraujo formavimuisi reikia vartoti daugiau baltymų, ypač gyvulinės kilmės baltymų, pavyzdžiui, vištienos ir jautienos. Iš ekologiškų vištienos ir jautienos kaulų gaminami sultiniai ir sriubos iš kaulų čiulpų išskiria gryną Yin.
Lapinės daržovės, kuriose gausu chlorofilo, pavyzdžiui, špinatai, padeda geriau įsisavinti geležį ir formuoti kraują. Svarbu riboti dirbtinių priedų, hormonų ir per didelį druskos ar cukraus kiekį maisto produktuose.
Dietos paruošimas
Pirmenybę teikiame troškinimui, virimui garuose, virimui vandenyje ir blanširavimui. Žalias lapines daržoves galima valgyti vasarą, daigintus ankštinių augalų ūglius - žiemą.
Kepenų kraujo trūkumas
Draudžiami maisto produktai
Iš esmės tas pats kaip ir blužnies qi trūkumas.
Proporcinė maisto sudėtis esant kraujo trūkumui
Mitybos, skirtos kraujodaros sistemai stiprinti, pagrindas - žalia lapinių daržovių masė (30-40 %) ir didelės vertės gyvūniniai baltymai (20-30 %) kartu su sudėtiniais angliavandeniais (30-40 %). Papildant kraują, kiekvieno komponento proporcijas galima priartinti prie verčių, nustatytų bendram blužnies stiprinimui.
Pagal tradicinę kinų mediciną mėsos sultiniai yra vienas geriausių būdų papildyti kraują. Jie ne tik padeda papildyti kraują, bet ir neapkrauna organizmo taip, kaip mėsa. Sultiniai gali sustiprinti kraują, energiją ir imuninę sistemą.
Paruošimas ir ingredientų parinkimas
Siekiant geriausio poveikio, idealu šalia kokybiškos mėsos naudoti kaulus, geriausia - kalakutieną. Kaulų čiulpuose yra maistinių medžiagų, kurios palaiko kaulų ir sąnarių sveikatą. Dažniausiai ruošiami jautienos, vištienos arba vištienos sultiniai. Morkų kaulai padeda išgauti ne tik kraują, bet ir Jing inkstų esenciją.
Virimo garuose technika
Svarbu sultinį perkošti, t. y. virti ant silpnos ugnies daug valandų. Šis procesas leidžia iš mėsos ir kaulų į sultinį išskirti visas svarbias maistines medžiagas. Lėtai virtame sultinyje gausu kolageno, mineralų ir kitų naudingų medžiagų.
Sultinio vartojimas
Sultinį galite laikyti šaldytuve ir kasdien išgerti apie 2 dl pašildyto sultinio. Reguliarus nedidelio kiekio sultinio vartojimas gali padėti palaikyti organizmo pusiausvyrą ir stiprinti bendrą sveikatą. Sultinį taip pat galima naudoti kaip sriubų pagrindą. Vienas iš puikių variantų yra vietnamietiška Pho Bo sriuba, kurioje stiprus sultinys derinamas su ryžių makaronais, žolelėmis ir jautiena.
Kita įdomi informacija
Tradicinėje kinų medicinoje sultiniai dažnai rekomenduojami žmonėms po ligos ar operacijos, nes skatina greitesnį organizmo atsigavimą. Sultiniai taip pat gali būti naudingi malšinant uždegimus ir skatinant sveiką virškinimą.